Meer borging op kwaliteit

Bart Vercauteren van de Tergooiziekenhuizen: Het is voor ons ziekenhuis belangrijk dat we bedrijven hebben die de keuringen uitstekend verzorgen. Wij hebben minstens 3000 verschillende apparaten in het ziekenhuis en daar is de medische apparatuur nog niet eens bijgeteld. Keuren volgens de eisen van Stigah betekent dat je per onderdeel bewijs hebt dat het apparaat in orde is. Die zekerheid wordt in de wet- en regelgeving ook steeds meer gevraagd.

Bart Vercauteren vertelt over de keuring van tilliften, tilbanden en acculaders afgelo- pen voorjaar op de Hilversumse locatie van de Tergooiziekenhuizen. Het Tilcentrum uit Nunspeet voerde deze keuringen volgens de Stigah protocollen uit. Voor locatieverantwoordelijke Vercauteren was het de eerste keer dat hij in aanraking kwam met de keuringsformulieren van Stigah.
De Tergooiziekenhuizen hebben een locatie in Hilversum en een locatie in Blaricum. Vercauteren is dagelijks verantwoordelijke ‘Instandhouding en Onderhoud’ op de Hilversumse locatie. “Het is voor ons ziekenhuis belangrijk dat we bedrijven hebben die de keuringen uitstekend verzorgen. Wij hebben minstens 3000 verschillende apparaten in het ziekenhuis en daar is de medische apparatuur nog niet eens bijgeteld”, vertelt hij. “Het is voor de eigen technische dienst dus onmogelijk om alle kennis in huis te hebben. Daarom besteden de Tergooiziekenhuizen keuringen uit aan vele gespecialiseerde bedrijven die periodiek testen of bepaalde apparatuur nog aan alle eisen voldoet.”

Visie
Zo wordt de til apparatuur op de locatie Blaricum al enkele jaren volgens de Stigah norm gekeurd. “Voor ons in Hilversum was keuren met behulp van Stigah protocollen nieuw maar het is direct goed bevallen. Je merkt dat er een visie achter zit. Keuren volgens de eisen van Stigah betekent namelijk dat je per onderdeel bewijs hebt dat het apparaat in orde is. Die zekerheid wordt in de wet- en regelgeving ook steeds meer gevraagd. Het protocol geeft dus meer borging op kwaliteit.”

Nauwkeurig
Hoe nauwkeurig een keuring volgens het Stigah protocol is, blijkt wel uit het feit dat tijdens de eerste controle in de Hilversumse vestiging al ontdekt werd dat een tillift niet voldeed aan de CE markering. (CE markering is een Europese afspraak gericht op het verhogen van de veiligheid van producten.) Bart Vercauteren: “Dit was door het vorige bedrijf dat de keuringen verrichtte nooit opgemerkt. De betreffende lift hebben we natuurlijk direct vervangen. We zijn dus heel tevreden dat dit nu wel aan het licht is gekomen.”